Tom

I alt: 0,00 kr.

Compagniet

Go' vin – en smagssag

Domaine Alain Geoffroy, Chablis, Bourgogne

 

Chablis området er et af de ældste vinområder i Frankrig og er den nordligste del af Bourgogne vindistrikt. Chablis samlede område med vinmarker udgør 4.300 ha. Den gennemsnitlige højde for vinmarkerne er 120-150 meter o.h. Vinmarkerne er fortrinsvis beliggende på skråninger, der vender syd/sydøst og sydvest. Jordbundsforholdene veksler mellem Kimmeridge-kalkmergel (kan føres tilbage til "Jurassic period") og mergelkalksten, som giver en særdeles velegnet, nærmest porøs jordbund, der tillader vinstokkenes rødder at søge i dybden efter vand. Siden 1850 har familien Geoffroy haft vingård i dette område, nærmere betegnet ved byerne Beines og La Chapele Vaupelteigne. Vingården, der har ca. 45 ha vinmarker fortrinsvis tilplantet med Chardonnay, er et familieforetagende med Alain Geoffroy i spidsen. I overensstemmelse med traditionerne i området, producerer de her Chablis vine, der fremtræder som autentiske og klassiske vine, hvilket vil sige friske og frugtrige vine med den for Chablis så typiske mineralske duft og smag. Hos Alain Geoffroy værner de fortsat meget om deres vine, så de ikke kun tilfredsstiller tørst, men er til fornøjelse for alle vinelskere. Alle deres vine kommer fra druer, der dyrkes på arealer med Kimmeridge-kalkmergel i undergrunden. Deres vines aromatiske fyldighed og kraftige mineralske karakter kan føres tilbage til det fantastiske potentiale, der er i de stedlige jordbundsforhold. Selvom de basale forhold for vinproduktion – klima, jordbund og markarbejde – er optimale, kræver det lige lidt ekstra for at lave stor vin: "Den menneskelige medspiller". Og som Alain Geoffroy udtrykker det:

"Det er vores mål, at fremstille delikate og elegante vine, der respekterer og udtrykker det karakteristiske fra vores unikke område".

Så snart den pressede druesaft er klar kommer den på ståltanke i 24 timer for at lade evt. urene partikler synke til bunds. Derpå gennemføres den alkoholiske gæring og senere på vinteren den malolaktiske gæring. Herefter modnes vinen fortsat på ståltank indeholdende det fine bundfald "sur lie" i få måneder for derved at opnå de ønskede smags- og duftstoffer samt den tilstræbte kompleksitet i vinen. Efter yderligere måneder på tanken er vinen klar til at komme på flasker. Her adskiller nogle af vinene sig fra de øvrige, idet deres vine på gamle vinstokke heriblandt deres Grand Cru ”Les Clos” modnes videre på nye, franske barriques (egetræsfade). De fremstiller otte forskellige Chablis vine spændende fra Petit Chablis til Grand Cru. Herudover laver de en "lille" men meget velsmagende Bourgogne Chardonnay. Som en lille kuriositet har de på deres ejendom indrettet et "Vin- og proptrækkermuseum". På deres hjemmeside www.chablis-geoffroy.com kan man se flere billeder derfra samt få adgang til en lang række madopskrifter, hvortil deres vine vil være et godt valg.