Fast fragtpris 500 kr. og gratis levering ved køb over 3.500 kr.Rivesaltes Ambré "15/10"

Opslået af Helge Sidor den

1997 høstede Etienne Montès sine gamle Grenache Blanc stokke fra 1945 og sine Macabeu stokke fra 1965 og det var starten til det eventyr der senere skulle blive til ovennævnte vin. 

Vinen blev muteret med neutral alkohol ganske som vanligt i forbindelse med produktionen af Vin Doux Naturel i Rivesaltes. Efter at have lagret den forstærkede vin i et par år på tanke, blev den fyldt på 225 liters egetræsfade og blev placeret udenfor La Casenove i fri luft i mere end 24 måneder uden nogen form for efterfyldning. Resultatet blev en oxideret, ravfarvet, kompleks forstærket vin.

I hele perioden under den udendørs opbevaring, blev vinen fulgt nøje og smagt med jævne interval. Nogle af os der besøgte La Casenove fik også lov til at give vores mening undervejs.

Etienne besluttede sig dog i efteråret 2003, at nu var tiden inde til at komme videre i processen og nu kommer så den altafgørende fase af historien om denne vin.

Helt nøjagtigt d. 15. oktober 2003 skulle de forskellige fade stikkes sammen og det var således, at to danskere, restauratør-parret Charlotte og Henrik Ravnemose var til stede på La Casenove for at besøge Etienne Montès og de deltog derfor i smagningen og var dermed med til at beslutte ’det endelige blend’ af denne vin. Efter endt arbejde, hvor alle deltagerne var godt tilfredse med resultatet, var der planlagt en middag på en af Perpignan’s bedre restauranter.

Middagen komme i gang og Henrik Ravnemose tager ordet og vil gerne udbringe en skål, da det viser sig at Charlotte og Henrik netop på denne dag for et ubekendt antal år siden mødte hinanden. Der skåles, og efter lidt videre dinering, tager Frédérique Montès (Etienne’s kone) ordet og vil gerne udbringe en skål fordi det jo i dag (d. 15/10) er Etienne’s fødselsdag. Charlotte og Henrik trækker på smilebåndet og skåler – det er jo lidt mærkeligt at der er sammenfald mellem disse to dage. Der spises videre, hvorefter Charlotte Ravnemose tager ordet og til næsten alles store forbavselse udbringer en skål i anledning af Henrik’s fødselsdag (d. 15/10).

Nu går selskabet næsten i opløsning af grin – det var dog det mest utrolige sammenfald mellem disse tre mærkedage og ligeledes at ingen mente, at det i udgangsfasen var noget der skulle tales om på denne dag. Da grineturen har lagt sig tager Etienne Montès ordet og bekendtgør, at sammenfaldet af alle disse fantastiske og glædelige historier, sammenholdt med den succesfyldte sammenstikning af Rivesaltes Ambré tønderne tildligere på dagen, ikke kan være tilfældig. Dette må være et signal fra de større vinguder og derfor vil denne vin og alle fremtidige Rivesaltes Ambré vine altid blive stukket sammen d. 15. oktober og navnet på denne vin skal være ”15/10”.

Vinen blev således døbt og den første årgang 1997 stukket sammen d. 15. oktober 2003, den hvilede på tank til foråret 2004, hvor den blev flasket.

Næste årgang 1998 blev stukket sammen d. 15. oktober 2005 (15/10/2005) og for at det ikke skal være løgn, besluttede Danmarks fremtidige tronarving, Prins Christian, søn af Deres Kongelige Højheder Kronprinsse Mary & Kronprins Frederik sig for at komme til verden på den selv samme dag. Igen et signal om at denne dag, 15/10, er en helt igennem udsædvanlig dag, hvorpå kun usædvanlige personer er født.

Derefter besluttede Henrik Ravnemose, sammen med hans makker Rasmus Kliim, at stille op dessertkonkurrencen i "Roussillon Desserttrofæ" i 2006 med en variation over Ingrid Marie æbler til "15/10" i årgang 1998. Henrik & Rasmus vandt først den danske afdeling af konkurrencen og sidenhen også den internationale konkurrence i Perpignan i februar 2007. Se det "uofficielle" vinder billede herunder:

I dag mange år efter de lykkelige omstændigheder, der skabte denne vin, sælger vi hos Compagniet årgang 2008. Køb den i webshoppen!