Caveau de Bacchus - Lucien AVIET & Fils, Arbois, Jura
Monsieur Lucien AVIET var i Jura bedst kendt som, Bacchus, desværre gik han bort i foråret 2021 - Ære være hans minde!.
Monsieur Lucien etablerede i 1960 Caveau de Bacchus i Montigny-Les-Arsures lige udenfor Arbois i Jura.
Han havde udvalgt nogle parceller i bakkerne rundt om byen i tæt samarbejde med nogle geologistuderende fra fakultetet i Bourg.
Disse parceller blev tilpantet med trousseau-stokke, med melon á queue rouge - stokke (grøn lokal druesort - kusine til chardonnay, og selvfølgelig savagnin (grøn lokal druesort, især til production af oxiderede vine!).
Der arbejdes efter pricippet "Lutte Raisonée", dvs. at der ikke i udgangsfasen sprøjtes, kunstgødes, osv.
Alle druer høstes ved håndkraft, og der gæres udelukkende med de naturligt forekommende gærstammer. der vinificeres og lagres på tank, i store foudres og barriques. Der flaskes på stedet og alle flasker er forseglet med lak.
Sønnen, Vincent har i de sidste 10 år været ansvarlig for det meste på domainet, dog med Papa Lucien, som en vogter af de gamle dyder.
Kort sagt Vincent laver stadig vin, fuldstændig som da papa startede i 1960'erne - og ikke mange ting er ændret.
Men med til historien hører også fortællingen om hvorledes, jeg startede op med disse vidunderlige mennesker:
I april 2017 var jeg i Paris og smagte på Restaurant Vantre en trousseau-vin fra Caveau de Bacchus. Den smagte fuldstændig vanvittigt godt.
Jeg undersøgte lidt om vinmageren (eller vinmagerne) for det viste sig at det var både faren Lucien og sønnen Vincent, der var involveret i vinproduktionen på dette sted, der ligger i Montigny-Les Arsures, lige udenfor Arbois i Jura.
Her har Caveau de Bacchus 6 ha med Melon a Queue Rouge, Savagnin, Ploussard og Trousseau.
Jeg fandt samtidig ud af, at de ikke har nogen webside, og jeg kunne kun finde et telefonnummer. Jeg ringede og fik fat i en dame, som ikke præsenterede sig, men blot sagde ”Allo”!
Da jeg spurgte efter Lucien Aviet, sagde hun at Monsieur Lucien aldrig talte i telefon! Jeg spurgte efter Vincent Aviet, og her var svaret at Monsieur Vincent ikke havde tid, da han var ude i vinmarkerne!
Efterfølgende sagde hun så, at hvis jeg ville tale med nogen, så var det altså med hende, og hun præsenterede sig så som Alice!
Så forklarede jeg, at jeg var vinimportør i Danmark og havde smagt deres vin i Paris og var meget begejstret og derfor ville høre om jeg kunne købe noget vin til det danske marked.
Svaret var kort og klart, at de ikke havde noget vin til salg!!! Jeg spurgte så om denne situation måske ville ændre sig på et tidspunkt, og hertil svarede Alice at jeg kunne prøve at ringe til næste år!
Jeg besluttede mig dog for at ikke at vente helt til næste år, men ringede ti Alice i november 2017, og til min store glæde kunne hun sagtens huske mig, og sagde at det var heldigt jeg lige ringede i dag, fordi de havde lige besluttet at frigive en række forskellige cuvéer, og at jeg selvfølgelig kunne komme i betragtning til at få del i disse!
I december 2017 lavede jeg en aftale med Alice (jeg kender ikke hendes efternavn, men ved nu, at Alice er Vincent's ex-hustru).
Jeg fik ca 450 fl. af forskellige cuvéer leveret i første omgang onsdag før jul 2017, og i uge 1 - 2018 var det hele solgt!
Jeg har efterfølgende besøgt familien Aviet og Alice, og vores samarbejde har udviklet sig helt fantastisk. Det var en stor oplevelse at møde legenden Bacchus (Monsieur Lucien), som var meget begejstret over jeg både talte fransk og over at jeg var gammel grisehandler...
Mine allokationer fra Caveau de Bacchus er nu af en sådan størrelse, at jeg kan møde efterspørgslen på de fleste af vinene.
Sortimentet kan du se nedenfor.